perjantai 28. maaliskuuta 2014

Itse leivottua leipää



Miltä näyttää? Haluaisitko maistaa? En ole ostanut tämän vuoden puolella kuin pussillisen sämpylöitä ja yhden ruisleipäpaketin. Olen leiponut kaiken vaalean leivän itse. Mieheni ja esikoisemme olivat joulun alla tehdyistä joululimpuista niin haltioissaan, että olen pyöräyttänyt leipätaikinan tai pari viikossa. He ovat sen arvoisia! Tosin eihän leivän leipomisen tarvitse välttämättä olla kovin työlästä. Kaikki on kiinni fiiliksestä ja tietysti myös reseptistä.

Teen kahdella eri reseptillä leipää. Ensimmäinen on Kotilieden sivuilta löytynyt maalaisleipä (löydät reseptin tästä). Olen hieman muuttanut reseptiä mieleisekseni ja korvaan osan hiivaleipäjauhoista kaurahiutaleilla ja auringonkukan siemenillä. Ohjeen mukaan leipiä tehdään vain yksi iso, mutta teen aina kaksi pienempää leipää. Toinen leivistä on tulee omaan käyttöön ja toisen annan vanhemmilleni lastenhoitopalkkioksi tai pakastan.

Pitkän nostatus- ja paistoajan vuoksi tämän maalaisleivän leipomisessa menee heittämällä neljäkin tuntia, eli sitä ei kannata tehdä kiireessä. Mutta voin taata, se on sen arvoista. Yleensä leipä katoaa leikkuulaudalta saman illan aikana. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Toisen leipäresepteistäni olen poiminut englantilaisesta Attic24 blogista (pääset alkuperäiseen reseptiin tästä). Samantyylinen resepti on seikkaillut suomalaisissakin blogeissa ja ainakin Pilviraitti teki sitä jo vuosi takaperin (Pilviraitille löydät tästä). Kutsun leipää koskemattomaksi viikonloppuleiväksi. Koska käteni eivät kestä vehnätaikinan käsittelyä, tämä resepti on monesti ollut pelastukseni. Olen tehnyt leipomisesta lähes taiteenlajin, sillä en koske missään leivän valmistusvaiheessa taikinaan käsin. Tässä on minun versioni vaivattomasta ja vaivaamattomasta leivästä.

Leipä


n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
½ tl hiivaa
3,5 dl vettä

Valmista taikina edellisenä iltana. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja kaada sekaan haalea vesi. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa ei vaivata, se vain sekoitetaan hyvin. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön nousemaan n. 12 tunniksi.

Seuraavana päivän, taikinan noustua, laita uuni lämpiämään 230 asteeseen ja laita kannellinen vuoka uuniin lämpiämään. Pyöräytä taikinaa nuolijalla ja kaada se kulhon päälle levitetylle leivinpaperille. Peitä taikina ja anna huilata puolisen tuntia. Ota kuuma astia uunista ja nosta leipä papereineen astiaan. Rouhaise suolaa pintaan ja paina kansi tiiviisti kiinni. Paista kannen kanssa puoli tuntia ja vielä 15 minuuttia ilman kantta. Kun leipä on tullut uunista, anna sen hetki levätä ennen kuin nostat sen pois vuuasta. Leivinpaperin pitäisi lähteä ihan vetämällä irti leivästä.
 


Alkuperäisen ohjeen mukaan leipä tehdään vehnäjauhoista, mutta en halua tarjota lapsellemme "pullaleipää". Sotken taikinan sekaan muutakin antamaan hieman enemmän ravintoarvoa. Mieheni pitää tuosta suolapinnasta hirmuisesti ja pyytää sen aina kaikkiin leipiin, mitä teen hänelle. Olen tehnyt tätä leipää myös toisella reseptillä:

Leipä 2


n. 2,5 dl grahamjauhoja
n. 5,5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl hiivaa
4 dl vettä

Valmistus aivan samaan tapaan kuin edellisessä.

Kehitän parhaillaan ihan omaa leipäreseptiä jonka saatte, kunhan saan sen valmiiksi. Minulla on jo perustaikina valmiina, mutta se on hieman tylsä. Leipä kaipaa jotain piristystä, mutta en ole vielä keksinyt että mitä.

6 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut lisätä taikinaan vaikka porkkanaraastetta? Namnam :)

    VastaaPoista
  2. Olipa kiva kun "eksyin" leipäpostaukseen. Oon tehny vehnäjauho-patapeipää ja miettiny missähän suhteessa kannattaa laittaa auringonkukansiemeniä ja kaurahiutaleita tai spelttihiutaleita. ohje on tässä!
    Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Tehty on patapeipä, jossa aur.k.siemeniä ja hiutaleita. Erinomaisen hyvää! Hiukan tintumpaa, kuin pelkäsrä vehnäjauhosta, paljon maukkaampaa! :)

    VastaaPoista