Kävimme muutama viikko takaperin läheisellä maatilalla
ensimmäistä kertaa lihaostoksilla. Tilan ”puoti” oli auennut vasta puoli tuntia
aikaisemmin kun ajoimme maatilan pihaan. Kiemurteleva jono asiakkaista ulottui
jo ulko-oven toiselle puolelle. Näimme lihakarjan paistattelemassa päivää
aurinkoisessa pakkassäässä. Vaikka kasvissyöjänä koen välillä mielipahaa
katselemalla eläimiä joita kasvatetaan vain ravinnoksemme, minulle jäi hyvä
mieli nähdessäni tilan eläimet tyytyväisinä. Mieleeni tuli että monet
Itä-Euroopan tai Aasian naudoilla ei ole elinolot yhtä hyvät kuin näillä
pohjoisen sisarillaan.
Ostimme koemielessä naudan jauhelihaa, ulkofilettä ja
karitsan kyljyksiä. Yllätykseksemme liha ei ollut sen kalliimpaa kuin kaupassa.
Naudanlihat olivat jäässä ja karitsakin oli pakattu valmiiksi. Olin hieman pettynyt
jäiseen lihaan mutta toisaalta ymmärtääkseni markettienkin liha on monesti
käynyt pakastimessa. Ehkä oli kuitenkin ihan reilua myydä liha jäisenä kuin
sulattaa se ja uskotella sen olevan tuoretta. Pakastimeenhan sen kotonakin
olisin laittanut.
Mieheni paistoi seuraavana päivänä ensimmäiset karitsan
kyljyksensä. Hän marinoi kyljykset ensin valkosipuliöljyssä ja pannulla roiski
päälle suolaa ja pippuria. Kyljykset olivat maukkaita ja mureita!
Mielenkiinnolla odotan, ottaako hän seuraavalla ravintolavierailullamme
karitsaa.
Karitsan kyljyksiä tirisemässä pannulla. |
Toissa päivänä sulatin jauhelihan. Puolesta jauhelihasta
tein pihvejä uunissa pojallemme. Kaupan jauhelihasta tehtyjen pihvien ympärillä
on sentin kerros ällöttävää lihanestettä kun taas nyt otin uunista siistit
kuivat mutta silti mehevät pihvit. Osan jauhelihasta paistoin makararonilaatikkoa
varten pannulla ja jauhelihasta ei juuri lähtenyt nestettä. Olin äärimmäisen
yllättynyt! Mahtavaa lihaa!
Mieheni teki "espanjalaisia lihapullia" omasta puolesta
kilostaan. Hän maustoi lihapullataikinasta sipulilla, suolalla, mustapippurilla,
chilillä, cajun-mausteella ja basilikalla. Mieheni pitää raa’asta lihasta ja
maisteli tyytyväisenä taikinaansa. Jouduin ajamaan hänet pois keittiöstä, sillä
pelkäsin että hän syö lihapullataikinan ennen aikojaan. Isot lihapullat
pyörittelin öljytylle valurautapannulle ja laitoin pannun uuniin. Kun pullat
olivat puoliksi kypsyneitä kaadoin pannulle tomaattimurskasta, valkosipulista,
suolasta, mustapippurista ja basilikasta tehdyn kastikkeen. Annoin ruuan muhia
uunissa kunnes pullat olivat kauniin ruskeita. Ruoka oli äärimmäisen
onnistunutta!
"Espanjalaiset lihapullat" juuri ennen tarjoilua. |
Naudan ulkofile meillä on vielä avaamattomana pakkasessa ja
mietimme kovasti kuinka sen valmistaisimme. Tilamyynti järjestetään kerran
kuussa kyseisellä lihatilalla ja aiomme jatkossakin hakea lihamme suoraan
heiltä. Ensimmäisen kerran tiesimme missä lautasella lepäävä liha oli
elinpäivänsä viettänyt, missä se oli teurastettu ja missä se oli pakattu.
Uutena tamperelaisena minua kiinnostaisi, missäpäin täällä on lähiruokatila. Vai onko kyseessä pienen piirin salaisuus? :)
VastaaPoistaEihän tuo salaisuus ole :) Me ostamme lihat Teristen Kartanolta mutta lähempänä Tamperettakin on varmasti tiloja. Ainakin Lempäälässä näyttäisi olevan Innilän tila
Poistahttp://innilanhereford.fi/