sunnuntai 1. toukokuuta 2022

PIENI KIRJOTTU KIRJANEN

 


Pari viikkoa takaperin kerroin kirjotusta päiväkirjasta jota aloin kirjoa. Koska en ole aikaisemmin koonnut kangaskirjaa, tein pienen mallikirjasen, jotta sain kokeilla kirjan kokoamista. Tästä mallikirjasesta tuli niin ihana ja sievä, että halusin esitellä sen sinulle omana postauksenaan ja samalla saan itselleni ylös kaikki tärkeät mitat. Olen ajan mittaan huomannut, että tämä blogini on erittäin käytännöllinen muistiinpanojen kannalta. Olen useammin kuin kerran hakenut täältä tietoja omista töistäni.

 

Mallikirjasen sivut on vanhaa, paksuhkoa lakanakangasta. Leikkasin kankaasta 23 cm x 13 cm kokoisia paloja ja jokaisen palan keskelle piirsin kaksi neliötä, joiden kaavoina käytin Post it -muistilappua. Neliöden reunoille on varasin 2,5 cm ompeluvarat ja neliöiden väliin 2 cm. En huolitellut kangastilkkuja, koska näitä ei tarvitse pestä. Yksi kangastilkku muodostaa yhden aukeaman kirjassa. 

 

 

 

 

Jokaiselle sivulle kirjoin hieman erilaisen kehyksen. Käytin kirjontaan violettia ja punaista liukuvärjättyä helmilankaa, jotka olen joskus löytänyt kirppikseltä. Kun kaikki sivut oli kirjottu, silitin ne ja ompelin sivut yhteen oikeat puolet vastakkain. Kun kaikki sivut oli kasassa, käänsin ne oikein päin ja leikkasin paksusta pellavakankaasta reilun kokoisen palan kangasta kansiksi. Ompelin kannet kiinni etupuolelle ja takakannen ompelin käsin.

 

Kansien ompelu oli niin hankalaa, että minun pitää miettiä vielä toinen tapa koota kirja. Etukansi oli helppo ommella koneella, mutta takakannen kanssa meni puolitoista tuntia, että sain taiteltua kankaat ja ommeltua ne siististi. Lisäksi minun pitää miettiä, että miten merkisten sivujen ompeleiden kohdat, jotta saan selkämyksen taitokset samoihin kohtiin. Minua vähän harmittaa, kun mallikirjasen sivut eivät ole millilleen kohdakkain ja pari sivua olen ommellut vinoon.

 

Tämä oli opettavainen työ. Nyt osaan tehdä tekstiilikirjan ja tiedän, että mitä kohtia minun on miettittävä uudestaan ennen kuin alan koota päiväkirjaani. Tätä mallikirjasta tehdessä yllätyin miten helppoa puuvillalle on kirjoa. Olen aikaisemmin kirjonut pellavalle, kun se on ollut mielestäni niin ihana kirjontamateriaali, mutta tuo vanha, napakka lakanakangas oli myös hyvä kirjontaan.

 
Ajattelin, että voisin tallettaa tämän kirjasen sivuille kaikkia ihania muistoja ja se pääsisi näin vielä käyttöön. Tietenkään sivuille kirjominen ei enää onnistu, mutta voisin kirjoa ne muistot pienelle kankaanpalalle ja ommella sen sivuille talteen pienin pistoin. 


Jos kirjottu päiväkirjani on mennyt ohi, löydät sen täältä: Kirjottu päiväkirja


Hyvää vappua ja ihanaa alkanutta toukokuuta! Ehkäpä ilmat taas pian lämpiävät ja pääsemme nauttimaan lämpimistä kevätpäivistä.


2 kommenttia:

  1. Hei, huomasin tämän juttusi jonkun blogin sivupalkista. Siis aivan ihana idea! Tällaisesta hommasta voisin itsekin innostua:)

    VastaaPoista
  2. Tykkään tuosta kirjasta ja koko blogistasi.

    VastaaPoista