sunnuntai 21. marraskuuta 2021

ARTESAANIOPINTOJA: KANSANOMAISET SIDOKSET
Kansainomaiset sidokset kuuluu Designtekstiilin valmistamisen oppikokonaisuuten. Ajallisesti tämä jakso sijoittuu viime vuoden alusta hiihtolomaan ja jostain syystä muistan tuolta ajalta vain välähdyksiä. Olimme tuolloin koko koulu kuukauden päivät lähiopetuksessa ja muistaakseni tein samaan aikaan näyttöjä ohjaustoiminnasta ja asiakastyöstä, joten ilmeisesti ne ovat vieneet kaiken huomioni ja uuden oppiminen on jäänyt niiden jalkoihin.

Kansanomaisiin sidoksiin kuului:

Kude- (ja loimikuviolliset) kankaat
Raanut (mm. vako-, rengas ja ristikkoraanu)
Pohjalainen kilpikangas
Taalainsidos
Pitsisidos

 

 

Kävimme jaksoon kuuluvien sidoksien sidosopit läpi ja teimme niistä koeloimet, joista saimme tilkut kotiin. Näiden lisäksi kudoimme Taitava-myymälään mm. yllä olevat silmikkoraanuliinat. Näissä kauniissa liinoissa oli pellavaloimi ja ne kudottiin pellavalla ja villalla. Liinoissa on sen verran moniosainen kuvio, että ne kudottiin 24-vartisilla tietokoneohjatuilla kangaspuilla. Poljenta meillä kaikilla oli sama, mutta saimme raidottaa ja värittää liinat haluamallamme tavalla. Liinat ovat upeat ja näyttävät varmasti hienoilta joulupöydässä, mutta ei ne silti voita alla olevaa taalainsidosliinaa.Taalainsidos oli vähän kuin rakkautta ensi silmäyksellä. Sain vastaani tämän upean mallin Instagramissa pari viikkoa ennen taalainsidoksen opetusta ja kyselin opettajilta, että mikä se on? Yllätyksekseni sen kudontaan ei tarvita kuin neljä vartta! On aivan käsittämätöntä, miten upea, koko liinan peittävä kuvio voidaan kutoa niin vähäisellä varsimäärällä.


Saimme tehdä tämän mallin taalainsidoksen mallityönä. Kuvion niisintä ja poljenta löytyi vanhasta kudontakirjasta, josta veimme sen Weavepointiin ja teimme tarvittavat muutokset. Mallitikun lisäksi kudoin äidilleni ja koululle tästä liinat. Loimena taalainsidoksessa on pellava ja se kudottiin aivina 8:lla. Kuviokuteena turkoosissa koetilkussa on kaksinkertainen aivina 8 ja mustassa liinassa kaksinkertainen rohdin 6. Rohdin 6 täytti paremmin kuvion ja mustana kuvio on sykähdyttävän hieno! Koulun liinan ehdin jo viimeistellä, mutta äitini liina odottaa päärmäystä. Ehkäpä saan sen hänelle joulupakettiin.


 

4 kommenttia:

 1. Voih, kansanomaiset tekstiilit on niin ihania!! Arvaa olinko aivan intona, kun selvisi, että Seinäjoen kansallispuvun hamekangas on erään esiäitini tekemä kangas alunperin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Ihan mahtava löytö! Ilmeisesti harrastat sukututkimuksesta, kun puhut esiäidistä?

   Poista
 2. Ihania tekstiilejä! Kuviot ovat minulle vain osin tuttuja. Taalainsidos on huikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Taalainsidos on munkin lemppari! Siitä tulisi myös upea tyyny <3

   Poista