sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

KÄSIN KUDOTUT LUMIHIUTALE -PYYHKEET

Käsin kudotut lumihiutale-pyyhkeet

Kudottu Lumihiutalepyyhe

Kudoin äidilleni toissa jouluna lahjaksi Lumihiutale-kaitaliinat ja viime jouluna hän sai liinoihin sopivan Lumihiutale-pyyhkeen. Meillä oli koulussa tietokoneohjatuissa kangaspuissa lumihiutaleloimi, josta kudoimme opiston myymälään pyyhkeitä. Kudoin loimesta itselleni pari pyyhettä, joista toisen sai äitini. 

 

Loimilankana näissä on luonnonvalkoinen puuvillapellava ja punaisessa pyyhkeessä kuteena samaa, itse värjäämääni aivina 8  -pellavalankaa, jolla kudoin aikaisemmin kaitaliinat. Musta kude on taas saamaani pellavaa, jonka seassa saattaa olla vähän puuvillaa. Se oli mielestäni paljon pehmeämpää kuin täyspellava.

 

Kudottu pyyhe

Kankaan kudonta

 

Muistan miten haastavaa lumihiutalekuvion kutominen pari vuotta sitten oli! Lumihiutaletta kudotaan kahdeksalla polkusella ja varrella ja kuvio on niin pitkä, etten sitä oppinut ulkoa. Jouduin laskemaan polkusia, että kudoin kuviota oikein. Nyt kun loimi oli tietsikkapuissa, tietokone huolehti että poljenta eteni oikein. Puiden alla oli yksi pedaali, jota polkaisemalla tietokone vaihtoi seuraavaan viriöön. Käsittömän helppoa!!! Tietsikoilla kutoessa ei tarvinnut miettiä, että teenkö polkuvirheitä. Piti vain muistaa korjauksen jälkeen ottaa pakki päältä pois tai lähdin kutomaan pakilla.

 

Valmiit pyyhkeet huolittelun jälkeen päärmäsin ja ompelin niihin ripustuslenkin. Ilmeisesti lahjan valmistelut ovat menneet viime tinkaan, kun nämä kuvat valmiista pyyhkeistä olen ottanut jouluaattona! Sattuuhan sitä...

 

Jos haluat käydä katsomassa lumihiutale-kaitaliinoja, jotka kudoin aikaisemmin, tässä linkki:
Kudottu Lumihiutale-kaitaliina.

 

Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas ensi viikonloppuna. Ajattelin silloin esitellä virkattuja sukkia.


8 kommenttia:

 1. Onpa upeat! Äitini harrastaa kutomista ja muistan pari vuotta sitten seuranneeni vierestä, kun hän kutoi juuri tätä mallia, kuvion seuraaminen vaati ihan uskomattoman paljon keskittymistä. Itselläni on tämä käsityösektorin aluevaltaus vielä kokonaan tekemättä, ehkä jonain päivänä pääsen kokeilemaan tätäkin lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Suosittelen kokeilemaan kudontaa! Itse innostuin tästä niin paljon, että lähdin lukemaan siitä jo ammattia =)

   Poista
 2. Voi tuo malli on hurjan kaunis! Minäkin tykkäsin kutoa tietokonepuilla koulussa. Oikeastaan kaikkien eri puiden kokeilu oli hauskaa ja etenkin heittoluhapuiden, koska kudonta eteni uskomatonta vauhtia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis! Missä opistelit? En ole koskaan kutonut heittoluhapuilla, eikä meillä ole koulussakaan sellaisia. Meillä on Damastit, paineilmalla toimivat isot puut ja varsien vaihtolaitteilla (Collingwood) varustetut puut. Lisäksi Harneskit olisi purettuna. Se harmittaa, koska olisin halunnut kokeilla niitä!

   Poista
  2. Opiskelin Ikatassa. Nykyään siellä ei taida kutomokaan olla kuin pieni muisto entisestä, puita poistettu, opettajia on vähennetty... kaikessa säästölinjalla. Niin surullista!

   Poista
  3. Todella surullista! En tiedä, että opetetaanko kudontaa tässä mittakaavassa enää muualla kuin Tavastiassa. Toivottavasti opetus jatkuu siellä vielä pitkään <3

   Poista
 3. Kyllä on kaunista ja taitavaa! Onko nykyään tietokonepuita...?
  Kangaspuilla kutominen on kyllä kivaa, olen joskus vuonna viisi tehnyt ja edelleen kaikki käytössä, joten kestäviä tekstiilejä siten tehdään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tietokonepuut ovat aivan ihanat! Ne ovat siis kangaspuut, joissa on tietokoneboksi, joka vaihtaa pedaalia painamalla viriötä ja kutojalle jää vain sukkulan heitot ja luhalla "lyöminen".

   Jos kutoisin ammatiksi esim. pyyhkeitä, liinoja tai huiveja, joihin haluan monimutkaisia kuvioita/sidoksia, harkitsisin vakavasti tietokoneohjattujen puiden ostoa. Niillä kutominen on paljon nopeampaa eikä tarvitse pelätä polkuvirheitä. Niitä saa muistaakseni 16-, 24- ja 32-vartisina =)

   Poista