lauantai 28. huhtikuuta 2018

LASTENHUONEEN UUDET MATOT JA MUMMOLAN TOIMIKAS


    "Koeta oppia jotain kaikesta ja kaikki jostakin." 
- Biologi Thomas Huxley
Kudoin kansalaisopiston puissa pikkuväen huoneeseen uudet matot, joista ei taas väriä puutu. Ne on Marjatta Hirven suunnittelemat Tuplat Tuplat, joissa sidoksena on murtotoimikas ja maton päissä on ripsiraidat. Ohje mattoihin löytyy mm. Mallikerran Kankaankutojan Mattokirjasta. Samalla ohjeella voi kutoa kahta erilaista mattoa, mutta pidin tästä siksak-kuvioidusta, koska nuo raidat ovat kuin autotiet. Ne tosin osoittautuvat käytössä hieman muhkuraisiksi.


Kuteina käytin kirkkaan keltaista ja vaaleanvihreää trikookudetta, jotka molemmat olivat tosi paksuja. Kuteet juoksevat aina samassa viriössä ja niistä tuli ihanan paksu ja muhkea matto. Koska poikien huoneen mattojen hapsujen solmut tuppaavat aueta, niin näiden loimilangat pujottelin ripsiraitojen sisään. En peittänyt päitä ollenkaan, koska ne ovat mielestäni näinkin ihan siistit. Poikien huoneen lattia on tosi kylmä, joten koko lattian peittävät matot ovat tosi mukavat leikkien alla.


Ajattelin ensin, että jätän matot kokonaan näyttämättä. Kudoin ne niin kovalla kiireellä, että molemmissa mattoissa on poljentavirheitä, jotka huomasin vasta, kun otin matot puista ja silloinhan se on jo myöhäistä. Onneksi värikkäät kuteet ja kirjava kuvio vähän pelastaa, eikä virheitä näy ihan niin hyvin matoissa, mutta kyllähän se kutojaa harmittaa niin vietävästi, kun tietää, että ne ovat syntyneet vain huolimattomuudesta!
Olin varannut useamman metrin loimea ja lupasin kutoa lopusta maton mummolaan. Tässä kuteina on myös farkun sinistä ja luonnonvalkoista trikoota, mutta ne ovat puolet ohuempia kuin keltaisissa matoissa. Koska poikien mattojen kanssa kävi vähän kurjasti, niin tätä mattoa kudoin hartaasti ja huolella. Laskin kuvion joka kerta pingotinta siirtäessä ja joka sukkulan heiton jälkeen tarkistin, ettei missään näkynyt anopin hampaita (maton reunassa oleva kudelenkki). Maton reunus onkin kuin helminauha, josta olen todella ylpeä. Hyvillä mielin otin maton pois puista ja siinä kohtaa huomasin, että olin unohtanut kutoa maton toiseen päähän ripsireunuksen.


Ei auttanut muu kuin purkaa maton toisestakin reunasta ripsi pois ja koska päät olivat ihan kamalat ilman kalalankoja, ne oli kantattava. Kanttaushommasta minut onneksi pelasti paikallinen verhoiluliike ja he ompelivat kanttinauhat koneella. En olisi varmaan koskaan saanut sitä itse ommeltua näin siististi. Kurjasta takapakista huolimatta, matosta tuli todella kaunis ja hyvillä mielin voin antaa sen mummolaan. Sinivalkoinen on pettämätön väriyhdistelmä ja se sopii varmasti hyvin vanhempieni keittiöön.


Näitä mattoja kutoessa sain arvokkaan opetuksen. Kiire ja käsityöt eivät sovi yhteen. Tehdessä pitää olla huolellinen ja keskittyä siihen mitä tekee tai lopputuloksesta voi tulla jotain ihan muuta kuin mitä odotti ja tiedänpähän nyt myös sen, että miksi mattojen päihin kuuluu kutoa kalalankapäät.21 kommenttia:

 1. Hienot matot :) Kyllä käsityö sykähdyttää aina, eteenkin, kun en ole pitkään aikaan itse tehnyt mitään. Mattoihin, ja erityisesti käsinkudottuihin, liittyy usein vahvoja tunteita ja muistojakin <3

  VastaaPoista
 2. Aivan ihanat matot! Minäkin olen haaveillut maton kutomisesta mutta aina se on vain jäänyt. Meillä olisi kangaspuutkin ja loinpuut varastossa. Kansalaisopiston tiloissa se kävisi kyllä hyvin talven aikana. Täällä kotona ei oikein ole sopivaa paikkaa kangaspuille joten ne täytyisi pystyttää ulkovarastoon ja sehän tarkoittaisi sitä että kesällä olisi puutarhatöiden lisäksi muutakin hommaa. Ehkä menisi liian stressaavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä suosittelen kansalaissopiston kudontakurssia! Puut vie tosiaan tilaa ja kuteet pölisevät sen verran paljon, että kudon mielelläni muualla kuin kotona. Lisäksi pieni tauko kotielämästä, ihanien rouvien seurassa on aina yhtä virkistävää ♥

   Poista
 3. Onpa kauniit matot taas! Olisipa joskus taas itselläkin mahdollisuus tehdä jotain näin isoa 😊❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Pidän peukkuja, että pääset joskus kokeilemaan ♥

   Poista
 4. Hienot matot! Kutominen on rentouttavaa!

  VastaaPoista
 5. Mahtava matot1 Mitä muutamasta polkuvirheestä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Niinhän se on, ettei niistä kai kukaan muu välitä kuin itse. Ei ne ainakaan poikia ole haitanneet :)

   Poista
 6. Ihanan värisiä. Lastenhuoneen kuuluukin olla värikäs.

  VastaaPoista
 7. Upeat ovat! Ja virheet kuuluvat käsitöihin, ainakin minua aina niin lohdutetaan. Itseä aina tietysti enemmän harmittaa, kun tietää sellaisia tehneensä mutta useimmat eivät taida edes niitä nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä olen ollut niin tarkka töideni kanssa ja puran aina, jos teen virheitä, joten oli aikamoinen järkytys nähdä kutoneensa sutta. Matot odotteli pari kuukautta viimeistelyä, kun mua otti niin paljon päähän polkuvirheet. Toiset kutojat lohdutteli, että poikien huone on kuitenkin niin sekainen, ettei sieltä näy edes koko mattoja. Tällä hetkellä se muuten pitää paikkansa =D

   Poista
 8. Onpa upeita mattoja. Keltaiset ovat pirtsakat ja sopivat hyvin. Minun silmäni ei huomannut virhettä. Ei tietenkään kun en ole koskaan kutonut mattoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija <3 Keltainen matto on väreiltään niin kirkas, etten voinut kutoessa pitää puiden päällä olevaa loisteputkivaloa päällä, kun maton värit kävivät silmiin =D Onneksi ne vähän rauhoittuvat harmaalla lattialla =)

   Poista