torstai 4. toukokuuta 2017

Näin korjaat virkatun työn

"Mutta kyllä äiti tietää miten kaiken voi pelastaa." 
(Muumipeikko ja pyrstötähti)



  
Perheen pienin pääsi käsiksi saksiini, eikä hän tietenkään tyytynyt leikkaamaan paperia vaan sitä ihanaa Molla Millsin tyynynliinaa, jota virkkaan jo kolmatta viikkoa. Olen yleensä todella tarkka, mihin jätän käsityöni ja eteenkin sen kanssa, missä säilytän saksiani, mutta viime viikonloppuna ajatuksissani jätin korin olohuoneen pöydälle ja kun tulin takaisin vastassa odotti saksittu tyynynliina. Onneksi Dropsin Safran -lanka on virkattuna sen verran paksua, ettei pieni mies ehtinyt leikata kuin kaksi ensimmäistä kerrosta työstäni, mutta olihan niissäkin tarpeeksi. Varsinkin kun ne oli ne työn ensimmäiset kerrokset eikä viimeiset.

Laitoin maalarin teipin saksitun kohdan päälle, ettei se purkaannu ja sain rauhassa miettiä, mitä teen työlleni. Olin virkannut tyynynliinaa jo niin pitkään, että purkamisen työnsin mielestäni heti. Kuten aina ennenkin parhaat ideat tulevat yöunien aikana, joten seuraavana aamuna kun heräsin, tiesin miten korjaan tuon. Kirjoitin sinullekin ohjeen, jotta voit pelastaa työsi, jos sille sattuu käymään yhtä kurjasti. Jos tiedät lisää vinkkejä aiheesta, niin kuulen ne mielelläni. En todellakaan tiedä, miten virkkaus kuuluisi korjata, mutta näin minä sen tein.

Huom! Olen virkannut työtäni pyörövirkkauksena ja virkkaan aina yhteen suuntaan. Jos olet tehnyt omaasi tasona, niin muista noudattaa virkkaussuuntaa eli käännä myös korjatessa työ.

Vinkki! Koska ahtaassa välissä virkkaaminen oli vähän kinkkistä, niin ainakin itse sain siistimmän käsialan, kun virkkasin pienemmällä koukulla, mitä normaalisti olen virkannut työtä. Jos virkkaat yksipuolista työtä. Yritä tehdä korjauksessa tehtävät piilosilmukat ja ketjusilmukat nurjalle puolelle. Työstäsi tulee näin siistimpi.




1. Ota ensin varovaisesti pois teippi, jolla olet suojannut työsi. Itse en huomannut ensin kostuttaa teippiä, mutta se lähtee varmasti niin siistimmin irti. Poimi ensimmäisen ehjän kerroksen silmukoiden pohjalenkit koukulle tai neulalle. Itselläni on tuossa kakkosen bambukoukku ja se on ehkä hieman liian järeä tähän tarkoitukseen (katso kuva yllä).
  



2. Pura varovaisesti pois rikkoutuneet ja muutama silmukka niiden ympäriltä, jotta pystyt päättelemään langat. Laita neulat, silmukkamerkit, klemmarit tai hakaneula silmukoihin, ettei ne karkaa ja työ ala purkautua (katso kuva yllä). 
  



3. Aloita korjaaminen alimmasta rikkoutuneesta kerroksesta. Ota lankaa ja poimi koukulle työn viimeinen silmukka ennen rikkoa. Korjaa kerros virkkaamalla ja yhdistä se piilosilmukalla työn ensimmäiseen ehjään silmukkaan. Tee ketjusilmukka, katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi.

Minulla oli korjattavana työn ihan ensimmäinen kerros, joka on tehty ketjusilmukoilla eli aluksi virkkasin ketjusilmukoita (katso kuva yllä).
 




5. Ota lankaa ja poimi koukulle seuraavasta kerroksesta viimeinen ehjä silmukka. Virkkaa puretut silmukat normaalisti ja yhdistä korjauspätkä työhösi piilosilmukalla. Tee ketjusilmukka, katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi (katso kuva yllä). Toista tätä vaihetta niin monta kertaa, että olet viimeisessä kerroksessa. 





6. Olet nyt korjannut kaikki muut paitsi sen ihan viimeisen kerroksen ja sinun pitää yhdistää korjaamasi pätkä työhön, ettei siihen jää rakoa. Sujauta koukku silmukkaan ja virkkaa silmukka normaalisti. Ota koukku pois silmukasta, työnnä se vasemmalta varovaisesti viimeisen ehjän kerroksen silmukan kahden pohjalangan läpi ja ota silmukka koukulle. Vedä silmukka pohjalankojen läpi. Sujauta koukku silmukkaan ja virkkaa taas silmukka (tässä tapauksessa pylväs). Toista nin monta kertaa, että olet taas virkannut aukon umpeen. Yhdistä piilosilmukalla, tee ketjusilmukka, katkaise lanka ja vedä se silmukasta läpi. 
  


 
7. Päättele langat huolellisesti, ettei työ ala purkautua. Lankojen määrä viimeisessä vaiheessa oli jo aika huima, mutta en uskaltanut päätellä niitä, koska pelkäsin, että joudun tekemään työn uudestaan.


Mielestäni sain ihan siististi korjattua työn, eikä minua harmita se, että kerrankin jätin purkamatta. Tarkkasilmäinen ehkä huomaa, että jotain tässä on nyt tapahtunut. Luotan kuitenkin siihen, ettei kukaan tule katselemaan tyynyjäni viiden sentin päästä. Yritän aina lohduttautua, että kaikella on tarkoitus, mutta nyt oli uskoni koetuksella. Ilmeisesti minun oli nyt tarkoitus oppia korjaamaan rikkoumia. Näin jälkikäteen olen äärimmäisen kiitollinen siitä, ettei pieni saksinut itseään, vaikka juuri sillä hetkellä, kun katsoin rikottua työtäni se ei ollut mielessä.
  
Ihanaa ja aurinkoista loppuviikkoa sinulle. Yritän palata vielä viikonloppuna. Tyhjennämme juuri mummolaa ja minulla on vähän tavaroita arkistoitana. Haluaisin säästää kaiken, mutta tiedäthän sen, ettei se ole mahdollista.

18 kommenttia:

  1. Voihan järkytys, mut ihan uskomattoman hienosti korjattu! Nytpä tiedetään, miten homma hoituu, jos sattuu omalle kohdalle. 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Hieman mua harmittaa, että ketjusilmukkakerrokseen jäi oieni kohouma, kun en huomannut tehdä piilosilmukkaa nurjalle puolelle. Onneksi se kuitenkin jää piiloon, kun suljen saumat =)

      Poista
  2. wau, tämähän oli näppärä! Meilläkin on yksi saksi-innostunut, mutta toisaalta sain kyllä itse juuri omaan neuleeseen reiän ihan itsekin. Eli kiitos tästä vinkistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Oi voi! Tekevälle sattuu <3 Se harmittaa kyl niin vietävästi, kun neule rikkoutuu. Mun tars kans opetella korjaan villasukkia. Niissä on niin isot reiät, ettei korjaus onnistu ihan vain parsimalla eli pitää neuloakin, mut luotan siihen, että netistä löytyy siihen ohjeet =)

      Poista
  3. No upeasti olet saanut korjattua! (: Ei varmasti huomaa valmiista tyynystä sitten, sen verran hyvältä näyttää, kun väritkin on kohdallaan. "Eivät elämän vaikeudet meitä nujerra, vaan tapa, jolla suhtaudumme niihin." ;) Tämähän on hyvä tekniikka osata, jos joskus tulee vaikka reikä johonkin virkattuun työhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Tuo sitaatti olisi muuten sopinut tähän postaukseen loistavasti! Se on kyl totta, että asenteella on paljon merkitystä. Yritän aina ajatella niin, että kaikella on tarkoitus. Se estää monesti sen, ettei kärpäset muutu niiksi kuuluisiksi härkäsiksi =)

      Poista
  4. Todella siististi korjattu, täytyy laittaa muistiin tämä postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä jouduin pariin kertaan korjaan tuota kohtaa, kun ensin virkkasin samalla koukulla, millä olin koko työn tehnyt ja sillä tulikin niin löysiä silmukoita, että korjaus näkyi paljon selvemmin =) Kannattaa siis vaihtaa pienempään koukkuun =)

      Poista
  5. Mielettömän hienosti oivallettu ja tuikitarpeellinen postaus! Kiitos :)

    VastaaPoista
  6. Huh, itseltä olisi varmaan tullut itku! Tosi hienosti korjattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Noh, myönnettäköön, että itku mullakin tuli ja suusta lipsahti monta sellaista sanaa, jotka lapset toivon mukaan ovat jo unohtaneet =)

      Poista
  7. Ihailtavaa sinnikkyyttä :) Näyttää superherkulliselta tuo tyyny väreineen ja kuvioineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Jouduin vielä viime metreillä purkaan yhden pallorivin, kun siellä oli virhe ihan ekoilla riveillä. Mä alan kyl jo toivoa, että saisin tämän valmiiksi =)

      Poista
  8. Tosi siististi korjattu! Ehkä tosiaan tuolla oli tarkoitus.

    VastaaPoista
  9. Tosi siististi korjattu, ei tuosta huomaa kyllä yhtään, että siinä tapahtunut jotakin. Onneksi mun uudessa ompeluhuoneessa on lukollinen ovi, niin ei pääse pienet kätöset enää käsiksi mun ompelutarvikkeisiin:D Viimeisin lasten keksintö oli käyttää vinonauhaa potkuauton hinaamiseen:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) No onneksi on lukko ovessa. Lapset ovat kyl kekseliäitä =D Mä taisin itse tehdä äitini kankaista barbin vaatteita lapsena ja tietysti leikkelin kankaat keskeltä sitä isoa kankaan palaa =)

      Poista