sunnuntai 28. toukokuuta 2023

PIRTAKANGASPUILLA KUDOTTU PUSSUKKA SIS. OHJE

 
Pidin muutama viikko takaperin pirtakangaspuukurssin Toikalla ja tapani mukaan jännitin kurssia niin paljon, että rauhoittaakseni hermojani vedin Siruihin loimen ja kudoin sen pois. Kankaasta kudoin pienen pussukan, johon saan kaikki pirtakangaspuutyövälineeni talteen. Loimena ja kuteena käytin kaapista löytyneitä Dropsin Paris -puuvillalankoja, joista kudoin viime kesänä pirtakangaspuilla tyynyn meidän asuntovaunuun. Lankaa ei ollut kuin reilu kerä per väri, joten en voinut kutoa ihan niin isoa pussukkaa, kuin olisin halunnut.

Vedin loimen suoraan puihin terassin pöydällä. Koska tiesin jo kutoessa, että teen pussukan jolloin reunat eivät jää näkyviin, niin en päätellyt kuteita työn sisään. Koska Paris on niin paksua, kuteen päättelyt näkyisivät työssä, joten jätin kuteet pitkiksi langan juoksuiksi työn vasempaan reunaan. Näin ei kuitenkaan voi tehdä, jos kudot huivia tai pyyhettä missä jää reunat näkyviin. Nyt reuna jää piiloon pussukan saumoihin.

 

 

Kun kangas oli valmis, kutistin kankaan upottamalla sen veteen ja kuivatin vaakatasossa. Jos muistiinpanoni pitävät paikkansa, niin kangas kutistui puista ottaessa ja kastellessa kaiken kaikkiaan 32 %, mikä oli paljon enemmän kuin mihin normaalisti varataan loimea. Pussukasta tuli tämän takia muutaman sentin matalempi, mitä olin suunnitellut.

Ennen ompelua mietin, että pitäisikö minun silittää taustalle tukikangas, mutta jostain syystä en sitä tehnyt ja ommellessa kaduin tätä päätöstä. Sain muutaman kerran purkaa saumoja ja samalla toivoa, etten riko kangasta. Käsinkudottu kangas on vähän haastavaa ommella ja tuntui, että tällä kankaalla oli ihan oma tahto. Pussukka kuitenkin valmistui! 

Olen aina ennen ommellut vuoren ja pussukan erikseen ja lopuksi yhdistänyt ne käsin, mutta nyt ompelin ensimmäistä kertaa pussin vuoren kiinni suoraan vetoketjuun ja lopuksi ompelin vuoren pohjasauman käsin kiinni. Virkkauskurssillani oli viimeksi ompeluopettaja ja hän suositteli tällaista ompelujärjestystä, joten pakkohan minun oli sitä kokeilla ja kannatti, sillä saumoista tuli oikein siistit. Pussukasta tuli juuri sopivan kokoinen työvälineille, mitä tarvitsen pirtakangaspuilla kutoessa.

 

 

 

 


Jos sinäkin haluat kutoa omilla pirtakangaspuillasi tällaisen pussukan, niin kirjoitin sinullekin ohjeen! Jos teet pussukan, niin olisi kiva nähdä se valmiina. Tägääthän minut somessa julkaisuun. Nyt alan koota ohjeita ja valmistautua kevät-lukukauden viimeiseen kurssiin! Luvassa on kolme päivää värjäystä ja kankaankuviointia! Ihan mahtavaa! Ihania toukokuun viimeisiä päiviä sinulle. 

Jos haluat nähdä aikaisemman työvälinepussukkani, löydät sen täältä: Virkattu viuhkapussukka

Ja viime kesänä kutomani tyynyn ohjeineen löydät täältä: Pirtakangaspuilla kudottu tyyny Pirtakangaspuilla kudottu pussukka - ohje


Valmiin pussukan mitat: kork. 15 cm, lev. 20 cm
Sidos: värinvaikutus palttinassa

Loimi: Drops Paris 50 g petrooli (48) ja 50 g vaalea turkoosi (02), tex 74 x 9
- Leveys: n. 25,5 cm
- Pituus 79 cm
- Tiheys: 4l / cm
- Kaide 40
- Lankaluku 103

Kude: Drops Paris petrooli (48) ja vaalea turkoosi (02), tex 74 x 9
- Kuteen tiheys: 4 l / cm

Lisäksi tarvitset: vetoketjun ja tukikangasta. Jos haluat vuorittaa pussukan, niin kangasta myös siihen.

Loimenluontiohje: Aseta luontitappi 79 cm päähän varvasta, joka on kiinni pirtapuiden loimitukissa (tuo loimitukin varpa riittävän lähelle pirtaa, että voit luoda loimen). Kiinnitä apulanka niin, että varpa pysyy suorassa. Solmi loimilanka loimitukin varpaan ja luo loimi pirtakangaspuihin siten, että vedät loimilangan pitkiin rakoihin ja kierrät sen luontitapin ympäri. Pitkiin rakoihin tulee tällöin 2 lankaa. Luo loimi alla olevan värijärjestyksen mukaan.
 

11 lankaa petrooli
2 lankaa vaalea turkoosi
4 lankaa petrooli
4 vaalea turkoosi*
2 petrooli*
4 vaalea turkoosi*
4 petrooli*
2 vaalea turkoosi*
4 petrooli*
Toista *-merkittyjä yht. 4 kertaa samassa järjestyksessä
6 lankaa petrooli

Kun loimi on valmis, tarkista, ettei pitkiä pirranvälejä ole tyhjänä. Vedä loimi tukille ja lujita loimea samalla pahvilla. Se estää loimilankojen uppoamisen toistensa väleihin ja näin loimesta tulee tasainen ja helppo kutoa. Jaa loimilangat pirran rakoihin siten, että joka toinen loimilanka menee pitkään väliin ja joka toinen reikään. Tee alkusolmut. 

Kudontaohje: Kudo työn alkuun ja loppuun purettavalla langalla n. 1 cm. Keri toiseen sukkulaan petroolia kudetta ja toiseen vaalea turkoosia kudetta. Kudo loimenluonti ohjeen mukaisesti (työn alkuun ja loppuun tulee pidemmät pätkät petroolilla, koska ne jäävät, päärmeisiin piiloon). Tee toistoja niin pitkään kunnes työ on n. 40 cm.

Viimeistely: Huolittele kangas siksakeilla, jotta se ei pääse purkautumaan. Kutista kangas upottamalla se veteen ja anna sen kastua hyvin. Purista varovaisesti ylimääräinen vesi ja anna kuivua mielellään tasossa. 

Pussukan ompelu: Ompele pussukkaan vetoketju ja sivusaumat kiinni. Mallipussukassa on lisäksi vuorikangas, johon ompelin taskut.

Pesuohjeet: Käsinpesu ja tasokuivaus. Kuosittelu kosteana.

1 kommentti: