sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

SASHIKO-TYYNY - SOPII MYÖS ENSIKERTALAISELLESashiko on vanha japanilainen kirjontatekniikka, jossa kirjotaan lyhyillä etupistoilla kuvioita kankaalle. Tekniikka on alunperin kehitetty vaatteiden korjaukseen ja vahvistamiseen. Sen avulla on pidennetty arvokkaiden tekstiilien käyttöikää. Sashiko on ollut jo pitkään suosittua länsimaissa ja vaatteiden korjausompelun lisäksi sitä käytetään myös erilaisten sisustustekstiilien kuviointiin.

Olen jo pitkään halunnut oppia Sashikon ja valitsin ensimmäiseksi työkseni pienen Sashiko-tyynyn. Tyynyn kirjottu kuvio on nimeltään Shippo-tsunagi, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna seitsemää aarretta. Kuvio symboloi ikuista rauhaa ja onnellisuutta, joka sopii tähän aikaan hyvin. Uskon ikuisen rauhan olevan monen toive myrskyävässä maailmassa.

Ostin Almandiinilta sashiko-tarvikepakkauksen, joka sisälsi langat, neulan, kankaan ja ohjeen. Kankaaseen oli valmiiksi piirretty kuvio ja ohjeessa neuvottiin, miten kuvio kirjotaan. Piirrosta pitkin oli helppo kirjoa kuvio ja samalla sain harjoitella etupistojen pituutta. Kun kuvio oli valmis, kangas upotettiin veteen, jolloin piirretyt kuviot hävisivät. Tämä oli ihana ensimmäiseksi työksi, sillä pääsin heti kirjomaan eikä minun tarvinnut alkaa piirtää kuviota.
 
 

 
 
Kun kangas oli kuivunut, silitin kankaan ja ompelin sen tyynyksi. Tyynyn pohjaan ompelin vetoketjun, jotta saan sisustyynyn helposti pesun ajaksi pois. Valmiista tyynystä tuli n. 30 cm x 30 cm. Tämä pieni ja sievä Sashiko-tyyny pääsee asuntovaunuumme pirtakangaspuilla kutomani tyynyn seuraksi. Viime kesänä verhoilin vaunun ja ompelin sinne verhot. Nyt täytän asuntovaunumme sohvan erilaisilla tyynyillä, jotka teen eri käsityötekniikoilla.

Jos haluat kokeilla Sashikoa, niin suosittelen lämpimästi ostamaan valmiin tarvikepakkauksen. Se on tosi helppo tapa tutustua tekniikkaan ja pääset heti kirjomaan kuvioita. Itselläni on erilaisia tarvikepakkauksia odottamassa vino pino, mutta ennen kuin aloitan uutta työtä, teen vielä pari keskeneräistä työtä valmiiksi.
 
Almandiinin ja ihanat Sashiko-tarvikepakkaukset löydät täältä: Almandiinin kotisivuille.
 
Ostimme pari vuotta sitten vanhan asuntovaunun, johon voit tutustua täällä: Asuntovaunun verhoilu
 
Ihanaa sunnuntaita! Nähdään taas ensi viikonloppuna!
 
 


1 kommentti:

 1. Kiitos vinkistä! Löydin sivuillesi, kun etsin ristipistotyöhöni varmistusta "etupistolle" - en ollut ihan samaa mieltä ohjeen kanssa ja pieleenhän se olisi mennyt jos olisin etupistoilla tehnyt 😄 Kyse oli oikeasti puolipistoista..
  Mutta, löysin siis tämän tekemäsi kauniin tyynyn, kiinnostuin siitä, luin tätä päivitystä monern kertaan ja hups... Nyt viikon kuluttua työ odottaa pesua ja ompelua 👍
  Kiinnostusta lisäsi se, että Poika opiskelee japania; kieltä kulttuuria, historiaa ja valmistuu viimeistään vuoden päästä. 20 vuoden kiinnostus on tuottanut tulosta ja äitikin on oppinut Japanista aika paljon 😄
  Arvaat jo varmaan, minne tyyny valmistuttuaan matkaan - ja ihan varmasti jatkan seuraavaan malliin.
  Kiitos vielä ja mukavaa kesää 🍓🍓

  VastaaPoista