sunnuntai 24. toukokuuta 2020

VIRKKAUSVINKKI: NÄIN TEET HUOMAAMATTOMAN VÄRINVAIHDON

Usein kysytty kysymys virkkauskursseillani on se, että miten saan värinvaihdoista niin siistit. Yleisin oheistus on, että esimerkiksi isoäidinneliötä virkatessa kerrosta yhdistävä piilosilmukka virkataan seuraavan kerroksen värillä. Näin toki saat ihan hyvän lopputuloksen verrattuna siihen, että vaihtaisit väriä vasta kerroksen ensimmäisellä silmukalla, mutta on olemassa vielä parempi vaihtoehto. 


Itse opin tämän Bella Cocon Youtube-videolta vuosia sitten, enkä voi hehkuttaa tämän värinvaihdon siisteyttä ja huomaamattomuutta! Tämä oli yksi kymmenestä virkkausvinkeistäni, jotka julkaisin muutama vuosi sitten ja suosittelen kokeilemaan tätä. Uskon, että kun opit tämän helpon tavan vaihtaa väriä, et enää tee sitä muulla tavoin.


Tässä on sinulle kuvalliset ohjeet, miten saat kerroksen vaihtumisista siistit. Otin tähän esimerkiksi isoäidinneliön, mutta itse käytän tätä melkein jokaisessa työssä mm. viimeksi esittelemäni v-silmukoilla virkattu narureppu on tehty tätä värinvaihtoa käyttämällä. 


SIISTI VÄRINVAIHTO ISOÄIDINNELIÖTÄ VIRKATESSA
Krs. 1. Virkkaa ensin isoäidinneliön ensimmäinen kerros normaalisti ja yhdistä se ps:lla. Virkkaa vielä 1 ketjusilmukka, katkaise lanka ja vedä se virkkaamastasi ketjusilmukasta läpi. Kiristä.

Tämä yksi ylimääräinen ketjusilmukka on hyvin tärkeä! Se lukitsee katkaistun langan, eikä se pääse tällöin löystymään.
Krs. 2. Ota uusi väri ja pujota lanka ketjusilmukkaketjun alta, joka on edellisen kerroksen yhdistäneen piilosilmukan oikealla puolella. Tee solmu (yksi riittää), työnnä koukku ketjusilmukkakaaren alta, ota kerältä tuleva lanka koukulle ja tuo se oikealle puolelle. 
Virkkaa kerroksen alkuun 2 kjs:aa ja virkkaa samaan kaareen 2 p. Virkkaa seuraavaan kaareen 3 p, 3 kjs ja 3 p. Jatka virkkausta toinen kerros loppuun ja yhdistä se ps:lla kerroksen 2. kjs:aan. 

Virkkaa taas 1 ketjusilmukka, katkaise lanka ja vedä se virkkaamastasi ketjusilmukasta läpi. Kiristä. 
Krs. 3.  Työnnä koukku taas kulman ketjusilmukkakaaren alta, ota lanka koukulle ja tuo se oikealle puolelle. Virkkaa kerroksen alkuun 2 kjs:aa. Virkkaa samaan kaareen 2 p ja yksi ketjusilmukka.

Virkkaa edellisen kerroksen sivun keskellä olevaan kjs:aan 3 p ja kjs. Jatka kerros normaalisti loppuun ja yhdistä se ps:lla kerroksen 3. kjs:aan. Jatka virkkausta näin, että lopetat aina kerroksen ennen kuin aloitat uuden. Kerroksen vaihtumiskohta pysyy koko ajan samassa kulmassa.

HUOM! Käsialastasi riippuen voit joutua virkkaamaan kerroksen alkuun 3 kjs:aa!


MITEN HYÖDYNNÄN TÄTÄ MUISSA TÖISSÄ? 

Itse hyödynnän tätä värinvaihtotekniikkaa kaikissa töissäni. En ainakaan keksi työtä, mihin tämä ei kävisi. Voit aloittaa kerroksen niin ketjusilmukoilla, kiinteillä silmukka, pylväillä tai vaikka popcorneilla. Sinun pitää vain muistaa muuttaa kerroksen alussa tehtävät ketjusilmukat vastaamaan silmukkaa, jota se korvaa. Lisäksi jos työssä on mallikerta, joka kohdistuu edellisen kerroksen silmukoiden mukaan on sinun huomioitava, ettei se mene sekaisin.


Aloita uudella värillä aina silmukkaa tai paria kerroksen vaihdon oikealta puolen. Miksi? Voit tällöin päätellä työn virkkaamalla. Itse ajoitan vaihdon usein ketjusilmukkaan, jos työssä tai kerroksen vaihtumiskohdan läheisyydessä on sellainen. Huom! Jos virkkaat työtä suljettuna tai tuubina, niin kerroksen vaihtumiskohta siirtyy aina pykälän oikealle. Huomioi tämä, jos haluat, että kerroksen vaihtumiskohta pysyy sivusaumassa.


Yhdistämällä tämä värinvaihto itsenäiseen kiinteään silmukkaan tai pylvääseen ja invisible join -tekniikkaan pääset jo lähelle työtä, jossa ei näy kerroksen vaihtumiskohtaa vaikka sitä etsisi suurennuslasilla.


Jos haluat lisää virkkausvinkkejä, niin kurkkaa postaukseni 10 vinkkiä virkkaukseen. Löydät sen täältä! Bella Cocon videon näet täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti