lauantai 5. heinäkuuta 2014

Virkattu vauvan myssyKuopuksemme sai uuden myssyn. Säät ovat olleet niin koleat, ettei pieni mies pärjää ulkona ihan pelkällä puuvillamyssyllä. Koska meillä ei ollut mitään sopivaa valmiina, pääsin taas koukkuamaan ihan uutta päähinettä. Valmiin ohjeen mukaan myssyn teko olisi ollut aivan liian helppoa, joten minun oli taas lähdettävä soveltamaan ja tein myssyn omasta päästä. Koska olen maailman surkein ohjeen kertoja, kerron teille "omalla tavallani" kuinka tein myssyn. Kysykää neuvoja, jos ette ymmärrä mitä selitän.

Tämä myssy sopii hattukoolle nro. 46 cm. Taitos myssyn takaosassa saa aikaan pienen "nöpön" päähän ja se on mielestäni ehkä toiseksi söpöintä myssyn käyttäjän jälkeen. Lankana olen käyttänyt Hjerte Garnin Blend Bamboo bambu-puuvillalankaa ja kolmosen koukkua.

Aluksi virkkasin turkoosilla langalla 82 ketjusilmukkaa ja jatkoin tekemällä 15 kerrosta pylväitä, jonka jälkeen aloitin kaventamisen. Kerrosten 16 ja 18 kuusi ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa tein seuraavalla tavalla: Kerrosten alkuun tein kolme kiinteää ketjusilmukkaa ja kolme puolipylvästä. Loppuun tein kolme puolipylvästä ja kolme kiinteää ketjusilmukkaa. Näiden välin tein pylväillä. Kerrosten 16 - 20 keskellä kavensin virkkaamalla kaksi pylvästä yhteen. Kavensin joka kerroksella kolme pylvästä pois. Kun 20 kerrosta oli kunnialla virkattu loppuun, taitoin suorakaiteen mallisen kappaleen keskeltä oikeat puolet vastakkain ja virkkasin toisen reunan yhteen. Päättelin langat. Myssyn pohja on valmis.

Tein myssyyn pienen lipan, joka on myssyssä ihan koristeena. Sen tarkoituksena ei siis ole suojata auringolta. Etsin myssyn keskikohdan, tiputin 16 pylvästä alemmas ja aloitin lipan ensimmäisen kerroksen virkkauksen: yksi ketjusilmukka, yksi puolipylväs, 28 pylvästä, yksi puolipylväs ja yksi kiinteä ketjusilmukka. Käännyin ympäri ja tein toisen kerroksen: yksi ketjusilmukka, yksi puolipylväs, 28 pylvästä, yksi puolipylväs ja yksi kiinteä ketjusilmukka. Käännyin ja tein kolmannen ja viimeisen kerroksen: yksi piilosilmukka, yksi kiinteä ketjusilmukka, yksi puolipylväs, 26 pylvästä, yksi puolipylväs, yksi kiinteä ketjusilmukka ja yksi piilosilmukka.

Virkkasin myssyn reunoiksi ruskealla langalla kiinteitä ketjusilmukoita. Kulmissa virkkasin aina kolme kiinteää ketjusilmukkaa yhden sijaan. Koska lapsellamme on paha tapa imeskellä myssyjen nauhoja, virkkasin tähän lyhyen remmin joka kiinnitetään leuan alta nepparilla. Suosittelen laittamaan nepparin alle jotain kovikkeeksi, sillä pehmeä bambulanka ei meinaa kestää nepparin availua vaikka löysensin sitä niin paljon kuin uskalsin. Koristuksesi laitoin myssyn kylkeen kolme kukkaa. Kukkien ohjeet löytyy Caitlin Sainion kirjasta: 100 Lace Flowers to Crochet (huom. kirja löytyy myös suomenkielellä).

Tästä löydät aikaisemmin julkaisemani virkatun myssyn vastasyntyneelle.6 kommenttia:

 1. Pystyisitkö antamaan vielä sentteinä hatun mitat? Teen baby woolilla ja en osaa arvioida onko paksumpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heitin myssyn vahingossa lakanapyykin kanssa pyörimään, joten sen mitoista ei taida olla apua. Pahoitteluni <3

   Jos teet myssyä Novitan baby Woolilla, niin sitä on 50 g:ssa 113 cm ja Blend Bamboota on 50 g:ssa 150 m eli käyttämäsi lanka on paksumpaa. Jos teet myssyn suoraan ohjeen silmukkamäärillä, niin siitä pitäisi tulla isompi =)

   Poista
 2. Kiitos. Aloitin 10 silmukkaa pienemmän, katsotaan minkä kokoinen valmistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistui lippis aikuisen koossa :D ei ihan 3kk vauvalle..

   Poista
  2. Voi ei =D Ehkä nyt on hieman liiaksi kasvuvaraa =D

   Poista
  3. Voi ei =D Ehkä nyt on hieman liiaksi kasvuvaraa =D

   Poista