sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone

Vuoden ensimmäisessä postauksessani paljastin hieman tämän vuoden suunnitelmia. Yksi niistä oli vanhoista ikkunoista rakennettava pieni kasvihuone. Ihastelin viime kesänä eräässä puutarhaliikkeessä myytävää vihervitriiniä. Sellainen sopisi täydellisesti terassillemme. Saisin siihen keväällä taimet ja kesällä kasvattaisin siinä makoisia tomaatteja. Valitettavasti vitriinin 600 euron hinta ei vain sopinut kukkarollemme. Mieheni katseli kaappia tovin ja tuumasi, että hän voisi tehdä vitriinin itse. Sehän sopi minulle!


Kasvihuoneen materiaalikustannukset olivat parin euron nurkilla. Mummolani ikkunoiden lisäksi huoneeseen käytettiin kanalasta ylijääneitä materiaaleja. Ainostaan oven salpa on ostettu kaupasta uutena, sillä tähän hätään emme keksineet ylimääräisiä salpoja. Mieheni teki kaapin niin nopeasti, etten huomannut ottaa tekovaiheista kuvia.

Koska kasvihuone on eteläisellä seinustallamme ja saa auringon paahdetta koko päivän, sen kattona olevaa pleksiä ei ole kiinnitetty lainkaan. Saan ottaa sen kuumina päivinä kokonaan pois. Koska kaappiin tulee ainakin tänä kesänä enimmäkseen tomaatteja, en halunnut siihen hyllyjä. Isommat purkit mahtuivat hyvin kasvikaapin pohjalle ja pienempiä purkkeja olen nostanut korkeammalle korokkeiden avulla.


Laitoin tomaatit kellarista löytyneisiin altakasteluruukkuihin. En osannut yhtään arvioida kuinka paljon kasvit hörppivät hautomossaan vettä ja ajattelin, että ruukut takaisivat tasaisen vedensaannin. Seurakseen tomaatit saivat chilit ja paprikat. Ne ovat toistaiseksi tavallisissa saviruukuissa, kunnes löydän niillekin altakasteluruukut.

Tiedättekö, että minä pidän kasvikaapista aivan mielettömästi! Se on kymmenen kertaa hienompi kuin kaupan valmis versio. Olen miehestäni taas niin ylpeä kuinka näppärästi hän kaapin teki. En ikinä olisi itse osannut tehdä vastaavaa. Olen varma, että tässä kaapissa kasvaa maailman maukkaimmat tomaatit.


8 kommenttia:

 1. Tosi näppärä kaappi. Vois parvekkellakin toimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voisi! Tuo ei paljoa tilaa vie eikä ole kallis investointi, jos sattuu saamaan jostain lasit ja hieman puutavaraa =)

   Poista
 2. vautsi vau!!! Ihan kuin kaupasta ostettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meil on kyl kätevä isäntä =) hieman mua harmittaa ettei kapeita laseja ollut enempää. Ison aukeavan ikkunan kanssa saa olla todella varovainen ettei se mene rikki.

   Poista
 3. Se on kyllä tosi kaunis ja rakkaudella tehty. Herkullisia hetkiä teille :) Meillä on vanhoja ikkunoita myös useampi ja tarkoitus on myös tehdä kasvihuone. Meillä vain on muunlaista remonttia kotona niin paljon, että tuo siirtynee ensi kesään suosiolla. Ehkei niin hurjan iso homma ole, mutta jostain vain on karsittav ja kasvatukset kasvaa nyt muutoin. Moikka uuteen blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kasvihuone on kyl ihana! Mä en vaan vieläkään osaa päättää, että onko se kasvihuone vai kasvikaappi =) Meillä on kans ikkunat varattuna isoon kasvihuoneeseen, mutta veikkaan että sen teko siirtyy vielä samoista syistä kuin teillä. Tässä pienessä on hyvä harjoitella tämä kesä =)

   Poista
 4. Onpa ihana! Tosi kivan näköinen ja varmasti näppärä. Myös paljon iisimpi projekti varmasti verrattuna ison kasvihuoneen rakentamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Meillä on jo ikkunat valmiina isoakin kasvihuonetta varten, mutta ukkokullalla ei riitä aika sen tekemiseen. Ehkäpä jonain päivänä saan sellaisenkin =)

   Poista