sunnuntai 12. helmikuuta 2023

EKOPRINTATUT KASSIT

 
 
  
 

 

Ekoprint on kankaankuviointimenetelmä, jossa kasvien muotoja ja värejä siirretään kankaalle. Kuvioin viime syksynä ekoprint-menetelmällä lakanavahvuisia puuvillakankaita, joista ompelin myöhemmin kasseja. Kankaiden kuviot ovat syntyneet oman pihan ja tienvarren tutuista kasveista. 

Ekoprinttausta on monenlaista, mutta itse olen käyttänyt näissä Irit Dulmanin menetelmää, josta pidän eniten. Keräsin kasveja, joiden kuvioista pidän ja jotka tiesin sopivan ekoprinttiin mm. lupiinia, sananjalkaa, pietaryrttiä ja villiviiniä. Asettelin kasvit esikäsitellylle puuvillakankaalle ja levitin päälle kateku- ja kastanjaliemessä kastellun puuvillaisen peittokankaan. Kateku antaa tumman ruskeaa väriä ja kastanjalla saa melkein mustaa. Käärin kankaat puukeppien päälle rullille ja sidoin tiukoiksi paketeiksi, jotka höyrytin. Itselläni on näitä ekoprinttejä varten vanha mehumaija, jota en käytä enää mehustamiseen.

 

 
  

Höyryn jälkeen pötköt saivat tekeytyä muutaman päivän, jonka jälkeen avasin ne. Tämä pötköjen avaus onkin sitten uskomatonta touhua ja meinaan joka kerta pillahtaa itkuun, kun näen mitä kääröjen sisältä paljastuu. Lämmön ja paineen avulla kasvien kuviot ja värit ovat siirtyneet kankaalle ja tanniinissa kastettu peittokangas on antanut näille pohjavärin. Peittokankaassa näkyy negatiivina "pääkankaan" kuviot, joten molemmat kankaat pystyy hyödyntämään. Alla on kuva kahdesta kassista, joista toinen on tehty kankaasta, joka on kuvioitu ja toinen sen peittokankaasta.

Itse annan kankaiden kuivua ja tekeytyä viikosta kuukauteen ennen kuin pesen ne ensimmäisen kerran hienopesuohjelmalla. Nämä kankaat kuvioin syyskuussa ja joulun alla ompelin ne kangaskasseiksi. Yksi kasseista jäi minulle, mutta muihin pakkasin sukulaisten joulutervehdykset viime vuonna.

 

 


 

Ekoprint on mielenkiintoinen tekniikka eikä vaikeaa, kunhan perusasiat oppii. Materiaalien ja ajan säästämiseksi, suosittelen lämpimästi, että menet kurssille! Opetan itse Valkeakoski-opistossa ekoprinttiä ja meiltä löytyy myös kasvivärjäyksen mestari Maarit Humalajärvi, jonka kursseilla itsekin olen ollut. Kursseja on yleensä kesäisin ja syksyisin.

Ekoprintiin käytettäviä aineita Suomessa myy mm. RARA Natura. Pääset RARA Naturan sivuille tästä.

Jos haluat nähdä, millaisia pötköjä availin viime kesänä, niin käy kurkkaan Ihan Oikean Blogin Facebook-sivuilla. Valitettavasti videoissa oli kuvanlaatu karmea eikä minulla enää ollut alkuperäisiä videoita tallessa niin, että olisin voinut ladata Youtubeen. Videon näet tästä. Jos et vielä seuraa Facebook-sivujani, niin kannattaa ottaa ne  muutenkin seurantaan, niin pääset näkemään mitä kaikkea touhuan näiden postausten välissä.

Kankaita jäi vielä, joten luvassa on muitakin ekoprint-juttuja. Kannattaa pysyä siis kuulolla! Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas viikon päästä!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti